Graduation 2021.

Graduation party 2021, diploma uitreiking,

Ook dit jaar weer een graduation feest op de school. Met alle kinderen en ouders is er een mooie diploma uitreiking geweest. Ondanks alle moeilijke maatregelen omtrent het Covid-19 virus is het onderwijsteam er in geslaagd 18 kinderen klaar te stomen voor eventueel vervolgonderwijs. Het is ook dit jaar weer een kleurijk Gambiaans feest geweest, ouders in hun mooiste kleding, blije kinderen, ballonnen, muziek en eten. Wij hopen dit ook volgend jaar weer te zien en ons streven is om nog enkele klaslokalen bij te bouwen zodat we ook de kinderen vervolgonderwijs kunnen bieden.

Een fotoimpressie van het feest:

www.Gambiayodema.nl
www.Gambiayodema.nl
www.Gambiayodema.nl
www.Gambiayodema.nl

Verslag reis Gambia maart 2019

5 maart zijn we om 7 uur vertrokken naar Gambia om daar 7.5 uur later na een tussenstop in Dakar aan te komen. Daar werden we met Gambiaanse tijd, te laat dus, opgehaald van het vliegveld door Pa Lamin, Kanji en tot onze verbazing Max, die 3 dagen bij ons gelogeerd had toen Pa Lamin in Nederland was. Het was een leuk weerzien. Na eerst omgekleed te hebben, want met 35 graden wil je niet in je lange broek lopen, gezellig met elkaar wat gedronken op het strand.

www.gambianyodema.nl

De volgende dag hadden we een bruiloft, het is tenslotte ook nog onze vakantie, dus er gebeuren ook nog andere leuke dingen dan alleen school en alles regelen voor de school. Wat een feest is een Gambiaanse bruiloft, dan is een bruiloft in Nederland maar saai ! `S morgens vertrokken we met een stoet van 25 auto s in een doldwaze rit, kris kras, luid toeterend over de weg naar het stadhuis, waar de huwelijks plechtigheid plaatsvond. Daarna in een nog gekkere rit terug, waarbij ieder toeristen gebied aangedaan wordt, uitgestapt wordt, de djembe band begint te spelen en iedereen op straat gaat dansen. Uiteindelijk weer terug bij af op het strand bij de lokale beachbar Poco Loco. Daar ook weer een djembe band plus D.J. dus weer een groot feest. Aan het eind van de middag vertrokken we naar de compound van de bruidegom waar het feest doorging met een Gambiaanse maaltijd, een band die afrikaanse muziek speelde en weer een D.J. Wat een feest was het weer en wat zagen de Gambiaanse dames er prachtig uit in hun kleurrijke kleding. We hebben er van genoten en onze ogen uitgekeken.

www.gambianyodema.nlwww.gambianyodema.nlwww.gambianyodema.nl

www.ambianyodema.nl

Donderdag was de dag van de onafhankelijkheid voor de kleuterscholen. Om 6.30 uur werden we opgehaald door Pa Lamin om naar de Nyodema nursery school te gaan. Daar druppelden de kinderen binnen die mee zouden gaan naar de hoofdstad van Gambia, Banjul, voor de mars in het stadion. Ook wij kregen prachtige Afrikaanse kleding aan, dit omdat de onderwijzers en de begeleiders hetzelfde gekleed moesten zijn.www.gambianyodema.nl Na de kinderen in een bus gezet te hebben vertrokken we naar de hoodstad van Gambia, Banjul. Voor de meeste kinderen was dit hun eerste reis zover van de compound vandaan en dus een heel avontuur. Na lang wachten in de hete zon, begon de mars onder begeleiding van een muziek corps langs de kinder vice president en genodigden op de tribune. We hebben er zelfs de T.V. mee gehaald dus de kleuterschool is weer goed op de kaart gezet.www.gambianyodema.nl

Na deze twee drukke, maar heel bijzondere dagen even gerelaxed. Zondag weer aan de slag om voor 89 kinderen een tas met spullen klaar te maken bij Pa Lamin thuis. Daarbij werden we geholpen door heel de familie en werd door zijn vrouw Aja een heerlijke maaltijd voor ons gekookt. Het was fijn de familie weer terug te zien dus weer een geslaagde dag.

 

Maandag naar de school geweest. Het was common wealth day, dus alle kinderen waren in hun traditionele kleding van de stam waartoe ze behoren naar school gekomen. Prachtig om om de kinderen zo te zien. Voor deze gelegenheid had Lia een afrikaanse jurk laten maken,wat zeer gewaardeerd werd. Het was een groot feest met zingen, dansen, spelen en heerlijk eten. Deze maaltijd werd gekookt door Fatou, de vrouw die naast de school woont . En wat kunnen de kinderen al goed dansen, het zit gewoon in hun bloed, daar kunnen wij alleen maar jaloers op zijn, maar prachtig om te zien. Ook alle schoolzaken met Louresse, de hoofd onderwijzeres doorgenomen. En wat doen ze het goed allemaal. De kinderen zie je grote vorderingen maken en de administratie is keurig in orde. Petje af voor het team.

Na wat dagen relaxen, waarbij er heerlijk aan het strand vertoefd is, Robert is wezen vissen, gedanst is, er door de vissers een heerlijke maaltijd met verse vis voor ons gekookt is, moesten we nog naar de bank om de laatste dingen te regelen voor de school rekening. Deze keer was het in 1 keer geregeld en dat was beter dan de vorige keer toen we 4 keer zijn geweest en het nog niet gelukt was. Maar nu hebben we een schoolrekening waar alles op gestort kan worden en we dus af zijn van de stroom contant geld. Het duurt even in Gambia maar uiteindelijk lukt het.

Vrijdag zijn we afscheid gaan nemen van de kinderen en onderwijzers op school. Daar zagen we hoe goed de schoolboeken, die we in september aangeschaft hebben, gebruikt worden. Daar wordt je toch blij van.

Verder nog een heerlijk weekend met Pa Lamin zijn dochtertje en zijn jongste zus gehad aan het strand. Ook nog begonnen met zwemles geven aan deze jonge dames in het zwembad van het hotel.

Op maandag nog een kleine trip naar het binnenland gemaakt. Op de markt de nodige kruiden voor het koken van een Gambiaanse maaltijd ingeslagen voor thuis. Dinsdag zijn we weer vertrokken naar Nederland.

www.gambianyodema.nl

Het was een supervakantie waarbij de balans tussen relaxen en werken voor de school veel beter was dan de andere keren, waar soms door het vele regelen het relaxen erbij inschoot. We gaan het toch nog leren alles op zijn Gambiaans te doen and don t worry about a thing, everything is gonna be allright.

www.gambianyodema.nl

Benefiet

Zaterdag 19 januari een geweldige benefietmiddag /avond geweest in The Moonshine in Sliedrecht. Er waren veel mensen aanwezig, de bands speelden het dak eraf. Het was een groot feest! We hebben de mensen kunnen vertellen over ons werk voor de school en ook laten zien hoe de situatie daar is. Dit was mooi te zien op een powerpoint presentatie die de hele middag en avond gedraaid heeft op de diverse tv schermen.

www.gambianyodema.nl
benefiet

We zijn ook heel blij met het mooie resultaat van de benefiet.

Het eindbedrag van de benefiet is:  € 1450.-

Een prachtig bedrag waar wij veel mooie dingen mee kunnen realiseren.Wij bedanken daarom:

Alle bezoekers voor hun aanwezigheid en de gulle giften. De Moonshine voor het beschikbaar stellen van de zaal en de bijdrage middels een deel van de baromzet. Het personeel van de Moonshine voor hun inzet. De bands The Leftovers,Blake Middle. D.J Ries Polderman voor zijn advies en medewerking.

 

 

 

 

 

Bezoek Gambia november.

Afgelopen november zijn Lia en Robert weer in Gambia geweest. Later die week is ook bestuurslid Mirjam met partner Ed gearriveerd.

De eerste dag zijn we gelijk aan het werk gegaan. De kleding in de opgestuurde dozen gesorteerd en verdeeld in zakken. Dit alles bij Pa Lamin op de compound samen met de familie. Zijn zussen hielpen met sorteren en inpakken, Pa Lamin zijn vrouw Aja bereidde ondertussen een heerlijke Afrikaanse maaltijd. Pa Lamin zijnmoeder bekommerde zich over eigen kinderen en gaf wat arme kinderen uit de buurt een schaal met eten zodat ook die buikjes weer gevuld waren.

gambianyodema.nl

De volgende dag een bijeenkomst georganiseerd op school. De ouders waren uitgenodigd om te komen. Allereerst de ouders toegesproken over onze plannen met de school. Dat we de school willen kopen zodat deze groter kan worden en de kinderen langer onderwijs krijgen. Ook de ouders duidelijk gemaakt dat we dit samen doen, dus met name dat het schoolgeld voor de kinderen betaald wordt. De meeste gezinnen moeten het bedrag kunnen betalen, uitzonderingen zijn er altijd maar daar is dan wel een oplossing voor te verzinnen. Na het officiële gedeelte zijn we de zakken met kleding gaan uitdelen, Wat waren de ouders en kinderen weer blij met hun nieuwe spullen.

Later die week zijn er gesprekken geweest met de eigenaren van de grond en de school. Er is bereidheid tot verkoop maar dit gaat op z`n Gambiaans, er zijn meerdere partijen die een belang hebben bij de verkoop dus deze onderhandelingen gaan nog wel even duren. Geeft ons nog tijd om fondsen bijeen te krijgen om dit alles te bekostigen. (Thuis in Nederland waren bestuurslid Hans en partner Hennie al volop bezig met voorbereidingen voor een benefiet concert.)

Lia en Mirjam hebben een ochtend op school met de leraressen en leraar bij elkaar gezeten om het gekregen Montessori lesmateriaal te bekijken en uitleg te geven hoe dit toe te passen.gambianyodema.nl De leraressen en leraar waren zeer enthousiast over het lesmateriaal. Terwijl heeft Robert nog een opbergkast in elkaar gezet om de spullen in op te bergen. We hebben ook de kinderen tandenborstels en tandpasta gegeven met daarbij een tandenpoetsinstructie.

De school draait prima op dit moment en de leraar en leraressen doen het ook geweldig. In het kader van de groei van de school is er ook een onderwijs assistente aangenomen. Deze lerares in opleiding is een goede aanvulling voor het team, dus Nyodema (met elkaar) maken we de school beter.gambianyodema.nl